Volkskerstzang 2016: Het provinciehuis even een plek van geborgenheid, bezinning en samenzang.

Dat een volkskerstzang meer is dan een traditioneel samenzijn bleek afgelopen zondag 18 december in het provinciehuis. De ontvangstruimte, waar dagelijks bestuurders en bevolking elkaar ontmoeten, was ook dit jaar weer omgetoverd in een huislijke sfeer. Het was er aangenaam warm. De kerstboom piekte, omgord door slingers en gouden ballen, tot grote hoogte. De lichtjes twinkelden, als pretoogjes van blije kindertjes. Door de schemerige verlichting was de grote open ruimte veranderd in een knusse huiselijke omgeving.

img_3559Vele bezoekers hadden zich al vroegtijdig van een goede plek verzekerd. De harmonie Kunst Adelt uit Helvoirt onder leiding van Alphons van Stenis bracht hen reeds met zacht gedempte kopergeluiden in de stemming.

In samenzang sluimert de diepmenselijke behoefte aan saamhorigheid, eendracht en verbondenheid. Bij volkskerstzang schuilt de hartenwens om de christelijke waarden met elkaar te delen. De uitvoerende musici zorgden op die memorabele zondag 18 december, naast solistische acties, vooral voor de muzikale begeleiding. En de bezoekers kwamen zeker om te luisteren, maar vooral ook om met volle overtuiging, al krachtig zingend, hun stem te laten horen.img_3525

Tot genoegen van het publiek schiepen de harmonie, het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch met de artistieke leiding van Henk van der Sanden en Rein Boeijen en als speciale gasten de solisten Roos van der Sanden en Annemiek Vendelmans, de sfeer waar zij innerlijk naar verlangden.

Zo trokken de harmonie, het koor de honderden aanwezigen eendrachtig op in de kerstgedachte die verankerd ligt in: “Wij komen tezamen”, “Nu zijt wellekome”, “O, Dennenboom”, “Er is een roos ontsprongen”, Maria die zoude naar Bethlehem gaan”, Midden in de winternacht”, “’t Is geboren het goddelijk kind” en “Stille nacht, Heilige nacht”.

Tijdens de intermezzo’s presteerden de solisten onder begeleiding van  de harmonie en het koor tot grote hoogte bij: het gedragen “By Thee With Bliss”, het melodieuze “Een Nieuwe Morgen” en het aangrijpende “Pie Jesu”. De Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, stelde in zijn korte toespraak dat onze samenleving moeilijke tijden doormaakt. De grote tegenstellingen nopen ons om dicht bij elkaar te blijven in begrip en acceptatie. Daarna las hij het Kerstevangelie voor. Als thema van de volkskerstzang werd er dit jaar aandacht besteed aan autisme. Massaal gezongen liederen, stichtelijke woorden en aandacht voor goede doelen, zij máken de volkskerstzang. Bij het slotlied “O, Holy Night” groeiden de muziektonen van de harmonie en de vele zangstemmen van het volk, het koor en de solisten uit tot één grote apotheose van klanken. Menigeen had moeite de tranen te bedwingen. De bijna duizend bezoekers keerden daarna in een wolk van kerstklanken huiswaarts. Kerstmis was voor hen al begonnen.

Tekst en foto’s: Willem Hol.

Laat commentaar achter