Gemengd koor tussen eerbied en swing 5


De menselijke stem is het mooiste muziekinstrument. Wie het niet gelooft, moet eens te biecht bij het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch. Dat zingt regelmatig de sterren van de hemel in Den Bosch en verre omstreken. Maar kijken loont soms ook de moeite. Dat bleek vrijdag 23 december tijdens het kerstconcert in de Heilige Nicolaaskerk in Valkenswaard. Alles werkte hier samen voor een feest van licht en nieuw leven in de doorgaans donkere dagen voor kerst.

Warmte en licht volop in de Heilige Nicolaaskerk, waar het koor optreedt op uitnodiging van KBO-Brabant. De kerststal biedt een sfeervol decor en het koor haalt alles uit de kast om het leven te vieren. Van eerbiedig, gedragen en ontroerend tot vrolijk en swingend. Bach, Mozart, Haydn en klassieke en eigentijdse kerstliederen, maar ook musical en filmmuziek.

Dirigent Henk henk-op-zijn-nieuwe-bokvan der Sanden zweept koor en solisten op tot grote hoogten, waarbij de ster boven de stal bijna verbleekt. Tijdens de Nederlandstalige kerstliederen spoort hij ook het publiek tot een bijdrage aan. De stemmen van de sopranen Roos van der Sanden en Annemiek Vendelmans kleuren prachtig samen en met het koor. Rein Boeijen staat in al dat vocaal geweld trefzeker zijn mannetje op piano en orgel.

Geen kerst zonder boodschap. ,,Het feest van licht werd tot feest van de geboorte”, zegt voorzitter Inno van Riemsdijk. ,,Er was geen plek voor hem, geen pracht en geen praal. Slechts een os en een ezel zorgden voor wat warmte en de minsten van het volk, eenvoudigde-engel-en-innoe herders, kwamen op bezoek. Zijn komst heeft van ons verloste mensen gemaakt die in het volle licht en leven mogen staan. Toch is er zóveel wat een menswaardig bestaan onrecht aandoet. Geef warmte aan mensen in de kou, geef licht aan mensen in het donker”, zo roept Van Riemsdijk zijn gehoor op.

Voor de pauze spitst het publiek de oren bij A Manger Filled With Love met Annemiek Vendelmans als soliste en kun je een speld horen vallen tijdens het Pie Jesu van Andrew Lloyd Webber met beide solisten. Daarna kruipt ome Henk zelf achter de piano om zijn nichtje Roos te laten schitteren in El Nacimiento.

 

Na de pauze weet Rein Boeijen van Jesus bleibet meine Freude, de echte Bach-kleuren tevoorschijn te toveren. Bach, Boeijen en het Gemengd Koor, het blijft een gouden combinatie.
Henk van der Sanden neemt opnieuw de piano over, dit keer om Annemiek Vendelmans te begeleiden in het ontroerende Once Upon A December uit de film Anastastia.
Roos van der Sanden en het koor swingen er op los in Santa Claus is Comin’ en herscheppen het wat sleetse oudje in een springlevende meedeiner.de-bassen
Beide solisten en het koor sluiten af met een schitterend ‘O Holy Night’, plechtig en ontroerend.
Misschien heeft de mevrouw vooraan in de zaal wel gelijk als ze na  twee keer te vroeg applaudisseren richting bassen verontschuldigend fluistert: ‘Het is ook zo mooi!’

 

Het publiek in de goedgevulde kerk beloont de zangers met een staande ovatie.

 

Tekst en foto’s: Mieske van Eck
Redacteur Brabants Dagblad

Via de volgende link kunt u het concert beluisteren, geregistreerd door de Valkenswaardse Omroepstichting VOS. Kerstconcert Valkenswaard Of bekijk de registratie rechtstreeks vanaf deze pagina:

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 gedachten over “Gemengd koor tussen eerbied en swing

 • Gerrie van Soerland Bericht auteur

  Hallo Frans,

  Na een voor mij verder zeer rustig verlopen Kerst, wil ik graag nog even terugkomen op het concert van vrijdagavond:
  • Ik vond de inhoud van de avond geweldig.
  • De solisten stalen de harten van alle aanwezigen. M.i. hadden ze niet versterkt hoeven worden, ze hadden volume genoeg van zich zelf.
  • Dat het koor niet altijd gelijktijdig inzette, lag waarschijnlijk aan de lage plaats van de dirigent.
  • Wat een enthousiaste man is die dirigent van jullie. Hij dirigeerde met een enthousiasme dat je bijna niet meer ziet.
  • Ook de pianist was super.
  • De verschillende staande ovaties waren dan ook zeer verdiend.

  Nogmaals, een geslaagd concert en een mooie start van de Kerstdagen,

  Hartelijke groeten en een goede jaarwisseling,
  Gerrie van Soerland

 • Jeanette Evers Bericht auteur

  Beste Lezer,

  Hiermee wil ik mijn complimenten overbrengen voor het prachtige concert gegeven in de Nicolaaskerk in Valkenswaard. Hierbij was ik met 2 vriendinnen aanwezig en we hebben alle drie enorm genoten.
  De jonge solisten bezorgden ons kippevel.

  Jeannette Evers, Veldhoven

 • Olga van den Oord Bericht auteur

  Dag bestuur,
  Wat kreeg ik gisteren een energie van ons concert.
  Ik heb een zus wonen in Valkenswaard en zij was met een paar vriendinnen komen luisteren. Ik sprak ze even in de pauze en na afloop. Lovend waren ze. Thuis gekomen zag ik nog een mailtje van mijn zus. Ik wil haar enthousiasme graag met jullie delen.

  Wat heb ik vanavond genoten van jullie koor.
  En wat een enthousiasme onder leiding van de dirigent, van alle koorleden.
  Prachtig, geweldig,ik kreeg kippenvel van sommige stukken,
  De wauw…factor was duidelijk aanwezig.
  Het laatste nummer, holy night was ook zo prachtig, ik had zo graag nog een uurtje van jullie willen genieten.

  Hartelijke groet,
  Olga van den Oord

 • Jeanne Koevoets Bericht auteur

  Hallo Inno,

  Het was inderdaad, zoals aangekondigd, afgelopen vrijdag het mooiste concert van het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch van het hele jaar 2016. Ik heb echt genoten en was nieuwsgierig naar de opname die gemaakt is. En jawel hoor, op de site van de Valkenswaardse Omroep Stichting staat een kopje Uitzending gemist en daarop is het hele concert te zien en te horen. Prima opname, die ook nog op volledig scherm is af te spelen. Dus kan ik zo af en toe nog eens een deel van dit schitterende concert bekijken en beluisteren.
  Nogmaals mijn welgemeende complimenten aan alle koorleden, de 2 uitmuntende solisten, de pianist/organist en uiteraard de dirigent die alles weer in goede banen leidde.
  Bedankt dat ik als vriend van het koor hierbij aanwezig mocht zijn.

  Fijne feestdagen en de beste wensen voor een in alle opzichten goed jaar 2017.

  Met vriendelijke groet,
  Jeanne Koevoets