Lenteconcert Vivent Hof van Hintham

Vrolijke voorjaarsklanken in Hof van Hintham

Wat is er toch met onze alten gebeurd? Eerst hoorde je ze bijna niet maar de laatste maanden stelen ze de show met hun amberkleurige stemmen. Niet alleen tijdens de repetities maar ook bij uitvoeringen zoals onlangs het voorjaarsconcert in de Hof van Hintham. Je merkte het aan het publiek. Velen luisterden ingetogen en bij tijden ademloos, anderen meer uitbundig en zongen of neurieden waar ze konden mee.

Dat gebeurde vooral bij de medley van Napolitaanse liedjes. Daar zongen de sopranen en alten hun vrolijke O Sole Mio waarna de zware jongens vanaf het balkon hun serenade Sancta Lucia mochten brengen.

Maar dan onze eigen Bossche medley onder aanvoering en aanvuring van Mieke Vera. Zo héé, wat kan die goed articuleren én gesticuleren! Daarmee kreeg ze de zaal in beweging. Ook onze grootste fan van de Hof van Hintham, de man die de vorige keer zo uitbundig voor het podium meedanste was present. Hij zat nu in een rolstoel maar dat verhinderde hem niet om als collega van Henk enthousiast mee te dirigeren. Bovendien was hij jarig dus konden we hem toezingen waarvan hij zichtbaar genoot. Daarna rolde zijn verjaardagsvisite hem naar het restaurantje waar ze het visitegekwebbel voortzette en hij een beetje treurig kijkend toch nog iets van ons optreden probeerde op te vangen.

Het liedje Dans la Rue de la Pipe riep bij sommige bewoners van de Hof van Hintham herinneringen op. Het werd 70 jaar geleden voor het eerst gezongen bij de bevrijding en gaat over de Bossche volkswijk Tolbrugkwartier, beter bekend als De Pijp. Wie nog iets wil zien van deze buurt klikt op deze link. Het lied doet denken aan de muziek van Edith Piaf. Zij begon als straatzangeres in zo’n volkswijk in Parijs en zong als geen ander over het straatleven. Misschien kunnen creatievelingen een paar Piaf-liedjes omwerken tot koormuziek?

Alles bij elkaar opgeteld: het zoekgeraakte sleuteltje van de goede piano maar de juiste liedjes,  enthousiaste dirigent en pianist en de mooie akoestiek van de hal van de Hof van Hintham hielpen natuurlijk ook mee om ons optreden tot een succes te maken.

Johan Eland

Foto’s in tekst en hierboven: Willem Hol