Zomerconcert met Swissair Voices 2

Dat zouden ze wel willen!

Te horen aan de positieve reacties zouden veel bezoekers van het concert op 10 juni volgend jaar wel meewillen naar Zwitserland als het
Gemengd koor ’s-Hertogenbosch daar gaat zingen.

Ondanks dat het Brabants Dagblad een verkeerde datum publiceerde trok het zomerconcert in het JBAC een volle zaal. Geen wonder want het Gemengd koor heeft een schare trouwe luisteraars en bovendien bracht het gastkoor Swissair Voices uit het Zwitserse Kloten nogal wat aanhangers mee.

Bij het inzingen bleken de 37 Zwitserse koristen best uit de voeten te kunnen met het Bossche ‘dibbedabbe, blauw, blauw, blauw en ááámoruhh’.

Het Gemengd Koor zette direct de toon met Avant de Quitter en ook aan de andere stukken was te merken dat het de voorgaande maanden flink gerepeteerd had.

Maar ook de sympathieke Zwitsers openden verrassend. Met open mond hoorde menigeen hoe ze een zeer verstaanbare uitvoering ten beste gaven van het oer-Hollandse ‘Daar was laatst een meisje loos’ in een bewerking van Henning Schmidt (2005). Ze zongen het een beetje plechtig, alsof ze niet wisten van de nogal scabreuze aard van het lied waarvan de oudste versie stamt uit de zeventiende eeuw.

Helaas was hun overige muziek keuze voor de pauze nogal obligaat. Blijkbaar onbekend met de rijke traditie in Nederland op dat punt kozen ze ‘Fiddler on the roof’. Dat riep herinneringen op aan de musical Anatevka (1966, Eindhoven) waarin Lex Goudsmit maar liefst 1100 keer als Tevje ‘Als ik toch eens rijk was’ zong. Ook het lange Skyfall
(titelsong 23e J. Bondfilm) ontlokte aan het eind bij sommigen de verzuchting dat James Bond ‘eindelijk geland’ was.

Dat Zwitserland een rijkgeschakeerde taallappendeken is mochten we weten en meer dan de Engelse liederen vielen de traditionele liederen uit drie Zwitserse taalgebieden (Duits, Frans en Italiaans) en het Portugees in de smaak.

De dirigenten, Henk van der Sanden en Claudio Danuse leidden om beurten het dubbelkoor waarbij Henk van der Sanden liet merken zo’n groot koor gewend te zijn en Claudio Danuse meermalen vroeg om ‘piano, piano’.

Het Gemengd Koor liet het publiek genieten van de muziek van onder meer Andrew Lloyd Webber en Neil Diamond en Rossini (Mozes in Egypte, Dal Tuo Stellato Soglio) en Donizetti (D’Immenso Giubilo).

Na het gezamenlijk gezongen ‘Va Pensiero’ van Giuseppe Verdi. (Slavenkoor uit de opera Nabucco) toonde Claudio Danuse zich behalve een prettige dirigent ook een begenadigde bariton. Hij zorgde voor een spetterende uitsmijter door te soleren in ‘Funiculi Funicula’. Niet wetend dat hij dat in het Napolitaans zou doen lukte het Gemengd koor deze, voor haar derde, versie van het lied toch mooi mee te zingen.

JohanEland

Foto’s: Willem Hol

Laat commentaar achter

2 Gedachten over “Zomerconcert met Swissair Voices

• Hans Moerman

Ik was helaas verhinderd die avond, door verplichtingen elders; maar heb blijkbaar toch wel wat gemist.
    Hoop in de toekomst zeker nog een keer een concert met een dubbelkoor bij te mogen en kunnen wonen.

mvg Hans Moerman

• fam IJskes Post auteur

Geachte Mijnheer de Voorzitter.

Wij hebben als 84 / 81 plussers enkele dagen mogen doorbrengen bij onze familie cq uw koorleden de Graaf-IJskes
    Ook hebben wij op j.l. 10 juni als “Vrienden van het Koor ” een fijne avond mogen beleven met het Gemengd Koor Hertogenbosch en Swissair Voices.
    Het was geweldig en fijn om zoiets mee te mogen maken en bedankt daarvoor.
    Misschien dat wij a.s. 27 oktober ook komen.

Onze hartelijke groet. fam.A.IJskes-Cramer
    VIjfhuizen