Verwarmende saamhorigheid tijdens Volkskerstzang 2017 in een gastvrij Provinciehuis.

De dik in hun winterjas gestoken bezoekers voor de jaarlijkse samenzang waanden zich, toen zij de grote ontvangsthal van het Provinciehuis betraden, in een gezellige huiskamer. Daarvoor zorgde de gedempt gespeelde inleidende muziek van Harmonie Kunst Adelt onder leiding van Alphons van Stenis, het geroezemoes van de reeds plaatsgenomen belangstellenden (dat tot ruim zevenhonderd personen zou oplopen), de op rij staande solisten en koorleden van het Gemengd Koor ‘s-Hertogenbosch, de aangename temperatuur en de feestelijk glinsterende kerstboom.

Een perfecte ambiance voor de musici om “hun” toehoorders reeds enige dagen voor Kerstmis in de “kerstsmood” te brengen. Voorzitter Vossenberg  van de Stichting Volkskerstzang ’s-Hertogenbosch, zich bewust van dit toch unieke volksgebeuren, moedigde in zijn inleiding de aanwezigen aan met: “U zingt maar lekker mee, dan vormen we één groot koor!”. Dat was niet tegen dovenmansoren. Van de zes samenzang momenten wist het publiek, samen met koor en harmonie, vooral met “Hoor de Eng’len zingen d’eer” en “Ere zij God in den Hoge” de grote sfeerverlichte ontvangstruimte op een geweldige wijze met hun stemmen te vullen.

Afwisselend met de samenzang zong het koor begeleid door dirigent Henk van der Sanden en harmonie enige liederen, waarvan het triomfantelijke “Tollite Hostias” van Saint-Saëns indruk maakte. Met pianist Rein Boeijen zong het koor het vorstelijke en statige “Pavane For A Silent Night” en het ontroerende “Gloria To Our God”. Bij dit laatste nummer verbeeldden de pianotonen dwarrelende sneeuwvlokken en vertolkte het koor met zachte en aanzwellende stemvormen de gevoelens van nederigheid én triomf. Annemiek Vendelmans (sopraan) en Peter van Hoesel (bas) voerden met hun geschoolde stemmen een prachtig samenspel op met “Tu Scendi Dalle Stelle”. In de solopartij “Duerme, Santo Niño” liet Peter van Hoesel zijn kleurrijke basstem op een perfecte manier de vrije teugels.

Maar het toppunt van de avond was toch de performance van de indrukwekkende ballade “Gabriëlla’s Song” door Annemiek Vendelmans. Samen met koor en harmonie bracht zij met haar hoge en zuivere stem het publiek in vervoering. Een ovationele applaus met bravo’s, ook van de aanwezige Commissaris van de Koning Wim van de Donk en bisschop Gerard de Korte, was haar deel. In zijn toespraak gaf de Commissaris aan dat zingen en vooral samenzang onmisbare elementen zijn voor de saamhorigheid in een samenleving. “Het is goed om de tradities (zoals nu met Kerstmis) te volgen, maar we moeten ook durven om onze verantwoordelijkheid te nemen. Want naast het goede dat wij nu in Brabant hebben bereikt zijn er nog vele noden.”

Dit jaar werd de Stichting Buddyhulp met het thema  “Samen sterk, daar staan wij voor” als goede doel gekoppeld aan de Volkskerstzang: “Wij richten ons op het welbevinden van die mensen, die wel wat extra aandacht kennen gebruiken”.

De bijeenkomst werd staande met een samenzang van het opgewekte “Feliz Navidad” in stijl afgesloten. Iedereen was daarbij betrokken: de musici van de harmonie, de koorleden, de pianist, de solisten, de dirigenten en uiteraard het talrijke publiek. De lucht trilde, zoals meerdere momenten die namiddag, van saamhorigheid en verbondenheid.

Alle aanwezigen vormden inderdaad één groot koor!

Tekst: Willem Hol.
Foto’s: Huub van Elderen

Lees het verslag in het  Brabants Dagblad Digitaal

Door de Vrije Media Groep  VMG werd een videoregistratie gemaakt van deze Volkskerstzang. Klik hier om deze te bekijken.

Laat commentaar achter