Voorjaarsconcert Noorderkroon: gezellig genieten van het leven. 1


Woonzorgcentrum Noorderkroon afficheert zichzelf onomwonden als: “laat ouderen genieten van het leven” en “gezellig onder elkaar zonder dikdoenerij”. Het programma van het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch sloot afgelopen zaterdagmiddag 10 maart met een zeer gevarieerd voorjaarsconcert naadloos bij deze filosofie aan. Zo kregen de toegestroomde bewoners en de bezoekers 17 zangnummers uit het brede scala van de klassieke en hedendaagse muziek voorgeschoteld.

Dirigent Henk van der Sanden presenteerde zich, naast zijn dirigentschap, als gids van het middagconcert.

 

Hij leidde als een doorgewinterde conferencier, met korte toelichtingen en geanimeerde kwinkslagen, het publiek door het programma. De betrokkenheid die hierdoor ontstond tussen publiek en uitvoerenden was het hele concert merkbaar.

 

De toehoorders werden op hun wenken bediend met een verscheidenheid aan muzieksferen. Gevoelige nummers als “Tell My Father”, “By Thee With

Bliss” en het “Cantique De Jean Racine” van Fauré, waarbij het prachtig pianospel van Rein Boeijen geheel tot zijn recht kwam in de hoge en fraaie ruimte van de foyer met zijn galerijen en balkons. Opgewekte nummers als “Memory” (uit Cats), “You Raise Me Up”, “I Have A Dream” (daverend applaus) en “Only Time” (van Enya) waarbij de verschillende stemmen op een prachtige wijze over elkaar heen buitelden en in elkaar vloeiden. De uitbundige sfeer en krachtige vertolking van Verdi’s “Va Pensiero” (Slavenkoor) werd meteen door de vele aanwezigen overgenomen. Er werd massaal meegezongen en bijna iedereen wiegde mee op de “golvende” refreinen. Het melodieuze “Con Te Partiro”, bekend geworden door Andrea Bocelli, en het plechtstatige “Non Nobis Domine”, qua sfeer toch twee uitersten in het programma, werden beiden met ovationeel applaus beloond. Er zaten duidelijk kenners in de goed bezette ontmoetingsruimte.

Brabants chauvinisme in de vorm van Guus Meeuwis’ “Brabant” mocht niet ontbreken en dat werd door de toehoorders zodanig gewaardeerd dat zij uit volle borst meezongen en het koor (en zichzelf) na afloop bedankten met een daverend applaus.

Als slotnummer was gekozen voor “Wonderfull World”. “Uit het hoofd!” sommeerde Henk zijn koor. De zangmappen werden meteen dichtgeklapt. De daardoor ontstane vrijmoedigheid in de zanguitvoering werd meteen overgenomen door de vele aanwezigen. Al klappend en zingend ondersteunden zij het swingende optreden van het koor.

Na afloop van het voorjaarsconcert was het enthousiasme nog zo groot dat iemand uit het publiek zich niet meer kon inhouden en riep: “Jullie komen toch gauw weer terug?”. Deze hartenkreet werd door de zaal met gejuich en een daverend applaus ondersteund. De ouderen hadden inderdaad genoten en het was gezellig onder elkaar zonder dikdoenerij.

Willem Hol.

foto’s : Kimberley van Gulik (Noorderkroon)

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een gedachte over “Voorjaarsconcert Noorderkroon: gezellig genieten van het leven.

  • Willem Hol Bericht auteur

    Mijn rol, die middag, was anders dan ik gewend ben bij uitvoeringen van het koor, maar ik vond het een zeer aangename middag. Als je geen foto’s hoeft te maken kun je je geheel richten op de muziekuitvoering en de reacties van het publiek. Wat mij vooral trof was dat (in tegenstelling tot andere woonzorgcentra) het Noorderkroon-publiek bij het concert betrokken was. Men reageerde enthousiast en ik had zelfs de indruk dat er muziekkenners in de zaal zaten.

    Groeten Willem.