DEN BOSCH 75 JAAR BEVRIJD

In overleg met Jan de Wit van de gemeente ’s-Hertogenbosch werkte het koor op zaterdag 5 januari mee aan een programma op de Parade om de inwoners alvast voor te bereiden op de activiteiten rond de herdenking van 75 jaar bevrijding. Hoewel niet op volle sterkte was de opkomst voldoende om het podium te vullen. De dames waren voorzien van een grote zilverkleurige strik, de heren met een witte sjaal. Roos van der Sande was soliste.

In de inleiding door Jan de Wit werd het koor aangeduid als zijnde representatief voor de contacten tussen de stad en de bevrijders uit Wales: er werden 37 concerten met 15 verschillende koren uit Wales opgezet, het Gemengd Koor ging er drie keer op tegenbezoek, de mannen ook nog eens voor een recordpoging van grootste gezamenlijke mannenkoor ter wereld.

Na de inleiding ging het koor enthousiast de strijd aan met de piano die midden tussen de zangers op het kleine podium stond, maar het geluid kwam goed over. Ook Roos zette alle zeilen bij om haar rol als soliste in moeilijke omstandigheden waar te maken.

Het repertoire was aangepast aan het thema van de middag. Als eerste nummer werd het bekende lied van Vera Lynn: “From the time you say goodbye” ten gehore gebracht, waarbij Henk probeerde ook het publiek te betrekken. Dat gebeurde eveneens bij “We’ll meet again”. Het programma bestond uit acht nummers, waarvan het ontroerende en sterk gezongen “Tell my father” ook volkomen in het thema paste en waarbij ook de mannenstemmen goed tot hun recht kwamen.

Het concert werd omlijst en onderbroken door allerlei presentaties rond het thema door Jan de Wit, René Kok over Johannes Bauwens, schooldirecteur tijdens de oorlog, en door Jeanne Tervoort die voorlas uit eigen werk. Qua tijd liep het nogal uit op deze kille, druilerige middag, maar er staan ons dit jaar nog mooie dingen te wachten.

Anton van der Lee

Foto’s Huub van Elderen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail