Middelburg Vólkoren, 1 juni 2019

Ons koor was ingeloot voor deelname aan het jaarlijkse koorfestival, maar het begon voor ons met een teleurstelling: van degenen die zich hadden aangemeld gingen er twintig te elfder ure alsnog niet mee, zodat er uiteindelijk maar 54 koorleden en twintig supporters aan het avontuur begonnen. Zij hebben er enorm van genoten, niet alleen van het prachtige weer, maar ook van de twee ontspannen optredens. Naar mijn overtuiging was er in het koor nooit een betere balans dan op deze dag. Alle partijen kwamen volkomen gelijkwaardig tot hun recht; een doelstelling die maar zelden door gemengde koren wordt bereikt. De begeleiding door Rein Boeijen was daarbij optimaal. Ook de omstandigheden werkten mee, vooral de ruimte en de akoestiek, zowel in de Nieuwe Kerk, waar het eerste optreden plaats vond, als in de Zeeuwse Concertzaal. Bij beide miniconcerten was een talrijk publiek aanwezig, niettegenstaande de excentrische ligging van de concertzaal.

Om 13.30 begon het eerste optreden. Hiervoor waren zeven nummers gepland, maar vanwege het krappe tijdschema moest helaas het prachtige koornummer “Locus Iste” van Bruckner vervallen. Toch viel er voor de aanwezigen veel te genieten, o.a. van een harmonieus klinkend “Ständchen” van Schubert en van “Memory” met de fijne afwisseling van de stemmen, met daarbij de mannen in een glansrol, evenals bij het “Dal tuo Stellato Soglio”. Bij het slotnummer “Halleluja” werd het dankbare publiek door de dirigent ingeschakeld bij het refrein.

Het tweede optreden was zo mogelijk nog succesvoller. Al vanaf het beginnummer “Dry Your Eyes” stortte zich een imponerende golf van welluidende koorzang uit over het verraste publiek, dat door het voorafgaande koor niet erg verwend was. Het ontroerende “Tell My Father”, waarin de mannen opnieuw excelleerden, was het hoogtepunt van dit optreden dat ook nu weer werd afgesloten met “Halleluja”. Na afloop was niet alleen het publiek enthousiast, maar ook de organisatie, die erop aandrong om volgend jaar weer terug te komen. Maar ook de dirigent, de begeleider en de koorleden waren buitengewoon tevreden.

Na terugkomst werd de bijzonder geslaagde dag afgesloten met een barbecue in de Helftheuvel.

Anton van der Lee
Foto’s, Huub van Elderen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail