Een belofte wordt ingelost 1

Vrijdagochtend 28 juni was het dan eindelijk zover……

Een klein groepje koorleden stond al om kwart voor vijf klaar aan de toegangspoort van de St. Janstoren. Wat was er aan de hand en waarom zo vroeg?

Even terug in de tijd.
Op verzoek van Jan de Wit heeft een aantal koorleden op 16 januari een muzikale bijdrage geleverd tijdens een kleine ceremonie aan het Welsh Division Memorial vanwege een bezoek van een militaire delegatie uit Wales. Deze ceremonie vond al om 09:00 ’s ochtends plaats en het was bitter koud. Desondanks was het voor de Welsh delegatie hartverwarmend en voor de aanwezige koorleden fantastisch mooi om dit te mogen en kunnen doen.

Jan was bijzonder tevreden met onze bijdrage en wilde daar graag wat tegenover stellen. Hij bood aan om op enig moment in de zomer zonsopgang te beleven boven op de toren van de St. Jan. We zouden dan om vijf uur ’s morgens boven op de toren moeten zijn om het bijzondere natuurlijke schouwspel mee te kunnen maken. Dit aanbod werd uiteraard in dank aanvaard.

Er werd een datum geprikt. Maar ja, het weer moet ook meewerken en de vooruitzichten waren niet hoopgevend. Nieuwe datum werd voorgesteld en ook weer geannuleerd. Uiteindelijk werd de beklimming met goede vooruitzichten vastgesteld op vrijdag 28 juni. Zonsopgang 05:20 uur.
Met uiteindelijk negen enthousiastelingen beklommen we onder leiding van Jan de Wit de ruim 200 treden van de toren. Op de voor bezoekers toegankelijke plaatsen konden we genieten van de prachtige uitzichten over de stille stad. We hadden nog 20 minuten voor de zon werkelijk boven de horizon zou moeten verschijnen.

Jan bood aan de trap naar de hoogste verdieping vrij te maken. Bezoekers mogen daar niet meer komen maar voor ons werd een uitzondering gemaakt. Via de steile houten ladder klommen enkele die-hards naar de top, waar bij speciale gelegenheden de vlaggen worden uitgehangen. Een geweldige ervaring om daar te mogen staan.

De zonsopgang was een bijzondere belevenis. Wie maakt zoiets mee in onze stad?! Er werden uiteraard veel foto’s gemaakt waarvan er een aantal aan dit verslag zijn toegevoegd.

Na ruimschoots te hebben genoten van het prachtige uitzicht werd begonnen aan de afdaling. Op diverse punten onderweg gaf Jan als volleerd torengids nog uitleg over diverse zaken zoals de klokken, de speeltafel van het carillon, het oude uurwerk, de bouw en de geschiedenis van de toren etc. Rond zeven uur stonden we uiteindelijk weer buiten, een ervaring rijker.

Dank aan Jan voor dit ludieke aanbod. Volgend jaar weer?

Foto’s:  Jaqueline en Huub van Elderen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Een gedachte over “Een belofte wordt ingelost

• Jan de Wit