Concert 75 jaar Vrijheid op 25 oktober 2019 5


Het jaarlijkse bevrijdingsconcert had ditmaal een extra accent vanwege het 75-jarig jubileum van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch, tevens de laatste keer dat die bevrijding zo uitgebreid werd gevierd. Het concert vond plaats in een vrijwel volle concertzaal van het Theater aan de Parade. Behalve door het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch met ruim 90 koorleden en met soliste Roos van der Sanden werd eraan meegewerkt door het Brecon Male Voice Choir (34 zangers) uit Wales met de sopraan Llio Evans. Ook de Regimental Band of the Royal Welsh deed mee. Er waren nog vier bevrijders van Den Bosch bij aanwezig.

In totaal werden 26 nummers uitgevoerd. Het mannenkoor nam daarvan zeven bijdragen voor zijn rekening, waarvan het bekende “Morte Christe”, dat elk Welsh mannenkoor op zijn repertoire heeft staan, een onvergetelijke indruk maakte. Llio Evans, een professionele sopraan met een enorm bereik en volume, zong twee solonummers en de Regimental Band viel op door het aangename, bescheiden geluidsniveau van hun koperblazers en drums, zodat ze bij het begeleiden de koren niet wegdrukten zoals nogal eens gebeurt. Het Gemengd Koor, dat zich voor dit concert intensief had voorbereid, mede door het instuderen van nieuwe nummers, steeg onder leiding van Henk van der Sanden en met een adequate begeleiding van Rein Boeijen tot grote hoogte. Dat gold ook voor de soliste Roos van der Sanden, wiens stem altijd aangenaam blijft om aan te horen.

Ook nu weer waren er in het optreden van het Gemengd Koor enkele hoogtepunten te vermelden, waaronder het stoer klinkend, enthousiast gezongen “When you believe” van Stephen Schwartz in het eerste deel van het concert. Hierin traden de beide koren ook gezamenlijk op met “Going home” op muziek van Antonin Dvorák en het bekende “From the time you say goodbye”, waarin alle deelnemers aan het concert en ook de zaal op indrukwekkend wijze participeerden.

Het tweede deel van het concert bestond wat de bijdrage van het Gemengd koor betreft alleen maar uit hoogtepunten met een meeslepend “Requiem for a soldier”, een aangrijpend “Tell my father” met een dankbare partij voor de mannen en een wel- klinkend “May it be” van soliste Roos.
Na de bijdrage van Brecon Male Voice Choir, waarin vooral het nummer “Rachie” opviel en de prachtige wisselwerking tussen het koor en de soliste in “Y Nefoedd”, kwam ons koor terug met het heerlijke koornummer “By Thee with bliss”, waarop men zich liefst met gesloten ogen laat meevoeren. De gezamenlijke deelnemers sloten het programma af met “We’ll meet again” en “World War II requiem”; mijns inziens was het logischer geweest, de volgorde van die twee om te keren. Tot slot dan de drie volksliederen, waarbij het publiek er zich niet van bewust is dat men na een volkslied niet geacht wordt te applaudisseren.

Al met al was het concert een topprestatie van de deelnemende zangers en muzikanten en dat werd dan ook door het publiek in hoge mate gewaardeerd.

Anton van der Lee.

foto’s Huub van Elderen

 

GROTE  DANK  GAAT  UIT  NAAR  ONS  STADSBESTUUR  DIE  DEZE  GEWELDIGE  AVOND  IN  HET  THEATER  MOGELIJK  HEEFT  GEMAAKT.

Het concert werd volledig gefilmd door RTV Lage Landen. De beelden zijn terug te zien in de volgende opnames:        deel 1.          deel 2.          deel 3.         deel 4.     deel 5.     deel 6.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 gedachten over “Concert 75 jaar Vrijheid op 25 oktober 2019

 • Ingrid Klomberg

  Heb zojuist de opnames zitten luisteren en weer heb ik genoten. Wat was het een indrukwekkend concert en wat was het een feest om hieraan mee te mogen werken. “We will remember them”; onze bevrijders!

 • Piet Kerssens Bericht auteur

  Beste vrienden en vriendinnen.
  Waar hebben we het allemaal voor gedaan? Wekenlang hebben we ons uiterste best gedaan om dátgene neer te zetten op vrijdag 25 oktober en op zaterdag 26 oktober. Zulks t.g.v. 75 jaar bevrijding. Het is haast niet te bevatten welk een impact deze twee dagen op mij gemaakt hebben. Het was in een woord Majestic. Henk, onze dirigent, heeft vele malen dit woord tijdens de repetities gebruikt. Geweldig. Bij thuiskomst zaten mijn vrouw en ik zo vol emoties, dat wij nog enkele uren nodig hebben gehad om die majestueuze momenten in ons te laten bezinken. Een wijntje en een borreltje hebben daarbij geholpen! Onze hartelijke dank gaat uit naar allen, die dit grote bevrijdingsfeest tot een niet te vergeten evenement hebben gemaakt. Onze enorme dank gaat uit naar de Welsh liberators, want zonder hen hadden wij dit bevrijdingsfeest nooit kunnen vieren!

  Met groet en dankbaarheid.
  Piet Kerssens

 • Monique Thorn Bericht auteur

  Wat een uitvoering!!! Het allermooiste vond ik het optreden van” onze Roos “ met het nummer van “ENYA”
  Monique Thorn

 • Gemengd Koor 's-Hertogenbosch Bericht auteur

  Beste Jan, Suzan, Nicolette en alle anderen,

  Proficiat met een buitengewoon geslaagde, waardige en eervolle herdenking en viering van de bevrijding, 75 geleden. Uitsluitend lovende en hartverwarmende commentaren van onze koorleden en onze aanhang.
  Ook hartelijk dank voor alle steun en facilitering van zowel ons concert als de ceremonie bij 53rd Welsh Division Memorial. Het was voor ons een eer en genoegen hieraan te mogen meewerken.

  Met vriendelijke groet,
  Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch
  Namens het bestuur en de artistieke leiding,
  Frans Tuijtjens, secretaris

 • Sylvia Cox Bericht auteur

  Goede morgen Inno,
  Wat heb ik gisteren genoten van de prachtige muzikale avond.
  Het was geweldig, ook alle complimenten aan jullie koor.
  Lieve groet, Sylvia