Herdenking 75 jaar Bevrijding ’s-Hertogenbosch bij het Welsh Division Monument: 26 oktober 2019

Elke mens heeft een stem. Een stem verklankt woorden, maar menige stem verklankte na afloop van de herdenking de stilte. De stilte was zó hoorbaar…!

Jan de Wit, organisator van de herdenkingsfeesten, heette eenieder, in het Engels, welkom. In zijn welkomstwoord memoreerde hij de heldhaftige daden, die de bevrijders in de herfst van 1944 verricht hebben. Hij noemde hen bij naam, ook heette hij de kinderen en kleinkinderen  van hen hartelijk welkom. De herdenking dit jaar had speciale tinten. Uit Wales waren overgekomen: Het Brecon Male Voice Choir, The Regimental Band The Royal Welsh en militaire erewachten. En uiteraard onze ‘eigen’ Roos van der Sanden en ons koor. De straten rondom het monument werden ingenomen door militaire voertuigen.

Het Brecon Male Voice Choir zong schitterende teksten, o.a. de Hymn: ‘Gwahoddiad’. Daarna ging Reverend. Dom. N. King. Regimental Chaplain ons voor in gebed. The Regimental Band The Royal Welsh speelde het lied: ‘Dido’s Lament’. En toen kwamen wij met het zeer ontroerende lied: ‘Tell My Father’.

Men ruimde vele momenten in om kransen te leggen bij het monument . Op die momenten zongen  wij en Roos het lied: ‘For the Fallen’,  gevolgd door The Regimental Band met het lied: ‘I vow to thee my Country’.
‘World War II Requiem’ werd tezamen vertolkt door Roos, Brecon Male Voice Choir, The Regimental Band en ons koor. En tot slot: ‘The Last Post’.
Deze zeer emotionele herdenking werd massaal afgesloten door het aanheffen van de nationale volksliederen. Menigeen verliet ontroerd de herdenkingsplaats aan de Aartshertogenlaan.

Piet Kerssens

foto’s Huub van Elderen

De ceremonie werd volledig gefilmd door RTV Lage Landen.      zie video

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail