Geschiedenis


Het koor is opgericht in 1958 onder de naam PTT Gemengd Koor. Sinds 1 januari 1995 is het koor zelfstandig geworden en verder gegaan onder de naam Gemengd Koor ‘s-Hertogenbosch. Door de jaren heen is het ledental van het koor uitgegroeid van 11 naar 150 zangers en zangeressen in het jubileumjaar 2008.  Op dit moment bestaat het koor uit ruim 60 enthousiaste leden.
Elke dinsdagavond wordt er flink gerepeteerd aan het uitgebreide repertoire, dat bestaat uit delen van musicals, opera, operette en diverse andere muzieksoorten.
In binnen- en buitenland heeft het koor grote bekendheid gekregen. In landen zoals Wales, Polen, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Luxemburg en Italië zijn wij graag geziene gasten.
In Duitsland was het koor vele jaren te gast bij het Postzangerstreffen, dat elk jaar in een andere stad plaatsvond. Onderdeel daarvan was het Guttachersingen waarbij het koor menig maal met de beste beoordeling uit de bus kwam.
In 1987 heeft het koor opgetreden met Ramses Shaffy en Liesbeth List tijdens het World Press Foto Gala in het Concertgebouw in Amsterdam.
In 1990 mocht het koor tijdens een Kerstconcert optreden met Iwan Rebroff.
In 1992 maakte het koor een reis naar Polen waar een concert werd gegeven te Wroclaw in de Leopoldina Aula.
In 1993 was het koor te gast tijdens het World Choir Concert in Cardiff te Wales waar werd opgetreden met o.a. Shirley Bassey.
In 1994 heeft het koor een Eucharistieviering mogen verzorgen in Echternach in de Willibrorduskerk.

In 1995 vond er in het Theater aan de Parade een “Verdiconcert” plaats met Jan Derksen die de zieke Marco Bakker verving. In hetzelfde jaar mocht het koor optreden tijdens het Jubilee Gala Concert van Lee Towers in Ahoy te Rotterdam.
Op 17 mei 1996 heeft het koor auditie gezongen in de Notre Dame te Parijs, waarna toestemming werd gegeven om op 5 oktober 1997 een Eucharistieviering te komen verzorgen. Voor een oprecht amateurkoor toch een hele eer.
Op 29 november 1998 werd met medewerking van het Filharmonisch Orkest ’s-Hertogenbosch en de solisten Thea Vermeulen-Peek en Anneke Hageman-van der Holst een groots jubileumconcert gegeven met als thema “Zingend naar Goud”.

Ook een absoluut hoogtepunt uit de koor- geschiedenis was toch wel de uitnodiging om op zondag 3 oktober 1999 een Eucharistie-viering te verzorgen in de St. Pieter in Rome.
In 2006 hebben we aan deze lijst weer twee prachtige concerten mogen toevoegen: op 26 maart een verbroederingsconcert met het bevriende koor “Weeldezang” in Weelde, België, en in april een driedaagse concertreis naar Parijs waarbij wederom werd gezongen in de Notre Dame, in de Église La Madeleine en tot slot in de Église Saint Pierre.
In maart 2007 gaven we met Peter van Hoesel als solist een concert met een knipoog naar ons komende jubileumconcert in 2008.
Een hoogtepunt was zeker het optreden tijdens de slotmanifestatie op de markt voor de Koninklijke Familie, tijdens hun bezoek aan ‘s-Hertogenbosch, samen met andere koren en orkesten.
2008 stond geheel in het teken van ons 50 jarige jubileum.
Ingeluid met een Eucharistieviering in de St. Jan in januari en voortgezet op 16 april met een korenfestival door 6 koren, waaronder het Post Männer Chor uit Trier.
In mei mochten we optreden in de Basiliek te Oudenbosch en als grote klapper was er het Gouden Jubileumconcert op 12 oktober in het Jheronimus Bosch Art Center met medewerking van solisten Anneke Hageman, Thea Vermeulen-Peek, Peter van Hoesel en Hans Hageman en begeleid door een symfonisch orkest.
Het gebruikelijke jaarlijkse bevrijdingsconcert werd eveneens een groot succes en het jaar werd afgesloten met twee kerstconcerten, eenmaal in het Provinciehuis en tot slot samen met de TNT Harmonie in onze “eigen” Nederlands Hervormde Kerk.
Vanaf 2009 hebben we diverse optredens mogen verzorgen in binnen- en buitenland. Hoogtepunten daarbij waren het optreden tijdens herdenkingsfestivals in Cardiff in Wales, een uitwisselingsconcert in Zwitserland en diverse uitwisselingsconcerten in ons eigen land. De jaarlijkse herdenkingsceremonie bij het Welsh Division Memorial trekt steeds weer een grote groep belangstellenden, evenals het jaarlijkse Veteranen- & Bevrijdingsconcert.

Het koor staat vanaf januari 2023 onder leiding van dirigent en repetitor/pianist Rein Boeijen.

 

Bijzondere leden

10 januari 2023 Henk van der Sanden – erelid                                                                                                     12 april 2022  Inno van Riemsdijk – Lid van verdienste

11 november 2016  Gijs Nelissen – Erelid † 15 maart 2017  ***  29 augustus 2014 postuum Wim Pelders – Lid van verdienste † 23 augustus 2014  ***  11 augustus 2012 Riek van Maurik – Erelid † 26 september 2014

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail