Bevrijdings- & Veteranenconcert 's-Hertogenbosch 70 jaar bevrijd

Een concert van het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch en het Bridgend Male Voice Choir, voor onze bevrijders en veteranen, om 70 jaar bevrijding te herdenken en te vieren. Een waardige en sfeervolle afsluiting van een era; maar niet voor ons koor!


Twaalf hoog bejaarde bevrijders uit Wales, mannen die in oktober 1944 erbij waren tijdens de bevrijding van onze stad, waren de eregasten op het Bevrijdings- en Veteranenconcert, samen met onze veteranen uit latere missies. Voor hen concerteerden het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch en het Bridgend Male Voice Choir uit Wales. In een uitverkocht Jheronimus Bosch Art Center brachten zij een gevarieerd palet van herdenkingsmuziek en karakteristieke koorwerken uit Wales, afgewisseld door enkele solo-optredens.
In het intermedium, het concert had geen pauze, spraken Burgemeester Rombouts en voorzitter van de Stichting October 1944, Pierre Kisters, hun dank uit aan de bevrijders en hun metgezellen en waardering, ook voor de veteranen. De heer Rombouts herhaalde dat de viering van dit jaar tevens de afsluiting vormt van de herdenkingen zoals deze tot nu toe zijn gehouden.


Koorvoorzitter Inno van Riemsdijk mocht echter, in zijn dankwoord, aankondigen dat de Bevrijdings- en Veteranenconcerten van het Gemengd Koor in de toekomst – op 27 oktober – zullen doorgaan.
Aan het slot van het concert zongen beide koren gezamenlijk het “World War II Requiem”, waarna de avond werd besloten met de drie volksliederen.
Het Gemengd Koor, met als soliste sopraan Roos van der Sanden, stond onder leiding van dirigent Henk van der Sanden met piano en orgelbegeleiding van Rein Boeijen. Het Bridgend Male Voice Choir werd geleid door dirigente/soliste Rhiannion Williams-Hale en begeleid door pianiste/soliste Stephanie Bailey.


Gezien en gehoord de reacties van het publiek, mogen wij met trots terugkijken op een uniek en zeer bijzonder optreden.


Frans TuijtjensFoto's: Willem Hol