"; while ($file = readdir($myDirectory)) { if (($file != ".") && ($file != "..") && ($file != "index.php") && !(is_dir("imgs/$file")) ) { $files[] = $file; if (is_int($i / $cols)) { list($width, $height) = getimagesize("imgs/$file"); echo ""; } else { list($width, $height, $type, $attr) = getimagesize("imgs/$file"); echo ""; } $i++; } } echo "


 

Brabantse en Limburgse koren schilderen een zonnig muzikaal voorjaar.Ga naar het Jheronimus Bosch Art Center, stel het Gemengd Koor ‘s -Hertogenbosch op, voeg daaraan de zuidelijker tinten van de Gemengde Zangvereniging Egelsheim uit Hegelsom toe en je hebt een muzikaal palet waarvan Jeroen Bosch alleen maar kon dromen.
De bijna 170 koristen mengden zich beurtelings met kaleidoscopische discipline op en voor het nieuwe podium van de voormalige Jacobskerk. Beide dirigenten toonden zich bekwame schilders door de koren met verve door het gevarieerde programma te leiden. Gesecondeerd door pianisten Ludmilla Seroo-Ferroni en Rein Boeijen dirigeerden ze elkaars koor alsof ze nooit anders deden en toverden een prachtig boeket warme klanken tevoorschijn.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Jheronimus_Bosch_011.jpg
De Limburgse en Brabantse kelen blijken zich zich niet alleen prima te lenen voor liedjes in het Engels, Frans en Italiaans. Ook het Hebreeuws, Zuid-Afrikaans, Russisch en Dalmatisch Byzantijns kwamen vlot over de lippen. Elk koor presenteerde een selectie uit eigen repertoire.

De Limburgers waren het ‘Tibié Paiom’ (Dmytro Bortnjansky) absoluut meester. Ook het door hen gezongen middeleeuwse lied ‘Tourdion’ van Pierre Attaingnant ontlokte bij hun Bossche collega’s bewondering. De Tourdion is een middeleeuwse dans waarbij de zangers uit Hegelsom een kleine trommel gebruikten. In het frans zongen ze:

Wanneer ik Clairette-wijn drink, vriend,
dan gaat alles draaien, draaien, draaien
Dus drink ik tegenwoordig de wijn van Anjou of Arbois.
Laten we zingen en drinken, en de oorlog verklaren aan deze fles
Laten we zingen en drinken, vrienden,  laten we dan drinken!Het Gemengd Koor ’s Hertogenbosch zag zijn ijverig repeteren van onder meer ‘D’Immenso Giubilo’  en ‘Una Furtiva Lagrima’ (Donizetti) en ‘Softly’ van Calabrese en Shaper ruimschoots beloond.  Mede dank zij de goede akoestiek van het  Jheronimus Bosch Art Center kwamen deze liederen goed uit de verf.
De koren zongen ook een paar keer samen. Knap als je weet dat ze die liedjes nooit samen  gerepeteerd hebben. Vooral  het prachtige ‘Cantique de Jean Racine’ van Gabriël Fauré kwam bijzonder goed tot zijn recht. De ballade ‘You Raise Me Up’  (Lovland & Graham) was een ontroerend slot van het voorjaarsconcert  dat het publiek met een oprecht staand applaus beloont. Het leverde een toegift op in de vorm van ‘Wonderfull, Wonderfull World’.
© Johan ElandTijdens het concert zijn enkele opnames gemaakt door de heer Theo Boerakker. Klik op de volgende links om ze te beluisteren.
Cantique de Jean Racine
You Raise me up
Wonderfull World
Als de filmpjes niet meteen starten dan even de inhoud in een nieuw venster openen.

Foto: Willem Hol.

"; echo ""; echo "
"; echo ""; echo "
"; closedir($myDirectory); ?>