10 januari Nieuwjaarsbijeenkomst en een afscheid 1


Dinsdagavond 10 januari. Een gezellige Nieuwjaarsbijeenkomst voor de leden van het Gemengd Koor ‘s-Hertogenbosch. Maar dit jaar toch met een bijzonder tintje. Deze avond zal ook de laatste avond zijn dat Henk van der Sanden “in functie” aanwezig is. Na 53 jaar het koor te hebben “gediend”, waarvan de laatste 37 jaar als dirigent, heeft hij besloten te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen.

Alle leden en gasten worden welkom geheten door voorzitter Han de Both. Daarna worden de leden die 25 jaar lid zijn van het koor in het zonnetje gezet. Zij ontvangen een oorkonde en een mooi boeket bloemen. De jubilarissen worden vervolgens persoonlijk gefeliciteerd door alle koorleden.

Na een korte pauze waarin iedereen wordt voorzien van een drankje en een hapje neemt oud-voorzitter Inno van Riemsdijk de microfoon. Hij vertelt Henk dat hij eerst een belangrijke taak moet vervullen. Henk krijgt na ieder concert bloemen en dat zijn er al die jaren al heel wat geweest. Maar zijn vrouw Margriet niet…..  Zij krijgt nu als eerste een mooi boeket aangereikt als dank voor alle steun die zij 53 jaar lang heeft gegeven.

Inno vervolgt zijn toespraak. Hij beschrijft in het kort de beginjaren van het koor tot het moment waarop Henk als pianist in beeld komt. Tot Henk zijn verrassing gaat de toespraak over in de song Halleluja waarop een speciale tekst is geschreven. De koorleden zingen onvoorbereid het refrein. Er was voor het koor helaas geen mogelijkheid om iets aparts in te studeren dus Inno had deze oplossing bedacht.

In het tweede deel van de toespraak memoreerde Inno alle successen die het koor heeft behaald onder de deskundige en enthousiaste leiding van Henk. Je zou er een musical over kunnen schrijven zei hij er nog bij. Wederom volgde een gezongen lofprijzing samen met alle koorleden.

Het derde onderdeel van de toespraak was een opsomming van feiten. Enkele daarvan: 53 jaar in dienst van het koor waarvan 37 jaar als dirigent. In die 53 jaar werden ruim 600 verschillende muziekwerken met het koor uitgevoerd waarvan meer dan 200 door Henk bewerkt of nieuwe arrangementen geschreven.
Als je even voor het gemak aanneemt dat een jaar 45 werkweken heeft en een repetitie 2 uur duurt dan is Henk minstens 5000 uren bezig geweest om van het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch een imposant en uitstekend presterend koor te maken. Tel daar nog even alle concerten bij op en hij heeft méér dan een jaar van zijn leven aan ons koor besteed.

Het derde speciaal geschreven couplet werd tot slot gezongen waarna Inno Jan de Wit van Kabinetszaken van de gemeente ‘s-Hertogenbosch uitnodigde voor een toespraak. Jan memoreerde uitvoerig het belang en de waarde van het fantastische contact tussen het koor en de gemeente. Vervolgens sprak Pierre Kisters van de voormalig Stichting October ‘44 zijn dank uit over de fijne samenwerking bij alle concerten en andere evenementen die betrekking hadden op de herdenkingen en de contacten met onze bevrijders uit Wales. De toespraken werden afgesloten met een lied, door Jan van toepasselijke tekst voorzien, en gezongen door het speciaal voor deze avond samengesteld trio: Jan, Pierre en Inno…….

Onze zangpedagoge Anneke Hageman had ook nog een hartelijk woord voor Henk. Zij memoreerde de fijne samenwerking en de geweldig mooie momenten die wij als koor mochten beleven.

Na al deze lovende toespraken werden de aanwezigen nog vergast op twee prachtig gezongen liederen door Henk Wijen, begeleid door Rein Boeijen, die ook de overige begeleidingen op zijn bekende virtuoze wijze heeft uitgevoerd.

Uiteraard was het de wens van Henk om ook nog wat te mogen zeggen. Hij wilde nog één keer onderstrepen wat een geweldige tijd hij heeft gehad bij het koor. Hij zal het koor zeker missen en er nog vaak aan denken. Aan het einde van zijn toespraak werd Henk verrast door de voorzitter. Als cadeau kreeg hij een geldbedrag voor een verlenging van de vakantie in Zoutelande en een Oorkonde. Tevens is Henk benoemd tot erelid van het Koor.

 

 

(Van onze muzikale correspondent.)

Foto’s: Rob Schröder

Foto’s: Gerard Monté.  Voor meer foto’s van Gerard  klik op de volgende link:  https://gerarddenbosch.nl/index.php/foto-s-2023

 

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een gedachte over “10 januari Nieuwjaarsbijeenkomst en een afscheid

  • Loes Feitsema

    Afscheid nemen, is de geboorte van een herinnering. Deze herinnering, zijn eigenlijk herinneringen, die te veel zijn om op te noemen. Helaas kon ik niet bij dit afscheid zijn, had een jubileum avond van de Tennisvereniging hier in Nieuwegein, die 50 jaar bestond en een vereniging is, die goed wordt geleid door een sterk bestuur, waarvan Wim jaren geleden met een aantal enthousiaste mensen de oprichter was. Dat geeft verplichtingen, waar ik overigens van houd. Maar ik ga persoonlijk afscheid nemen van Henk, want dat verdient hij om niet vergeten te worden, daarvoor is hij een te groot mens met een groot hart, maar wel met principes, die natuurlijk ook wel eens kritiek opleverden. Een muziek commissie bijvoorbeeld, waar hij wars van was en dan ook altijd direct zei: “Dan ben ik weg”. Achteraf denk ik dat dat wel meegevallen zou zijn, daarvoor hield hij teveel van ons koor, maar het tekent hoe hij erover dacht. Ik denk natuurlijk terug aan onze koorreizen; Rome, Parijs, Boedapest, Wales, Belgie en vooral de kou in de St.Jan, die me ondanks de echo toch altijd verwarmde. Inmiddels heb ik al 20 jaar een zoon wonen in Wenen en dat geeft me de mogelijkheid om Wenen met alle grandeur goed te leren kennen, maar altijd heb ik nog een wensen lijstje met een aantal wensjes in Wenen, echter het lijf zegt nog weleens: “Nee, tot hier en niet verder”, maar het hoofd blijft 17. Het Koor heeft ons veel gebracht, maar met Rein en misschien iets kleiner, denk ik toch dat het goed komt. Anders hoeft niet altijd minder te zijn, ondanks de kou bij het Kerstconcert in Vlijmen, klonk het koor perfect, maar moesten we ons wel direct op laten warmen met een hete chocolade melk in een kroeg op het plein in Vlijmen voordat we weer naar huis gingen rijden. Donderdag a.s. 26 jan. ga ik naar Lorenzo Viotti in Utrecht Tivoli en denk ik aan Henk. Horen wie het wint in de uitvoering. Is vast Henk.