In memoriam Anneke Hageman 6


Op maandag 16 oktober in de namiddag is onze zangpedagoge Anneke Hageman overleden. Na een flinke longontsteking bleek uit onderzoek dat zij acute leukemie had. Haar overlevingskansen werden niet hoog ingeschat. Het heeft dan ook maar enkele weken geduurd voordat zij in alle rust vredig is ingeslapen.

Anneke heeft voor ons koor veel betekend. Meer dan 40 jaar geleden werd zij gevraagd  als soliste tijdens een kooroptreden. Het succes was zodanig groot dat zij vanaf dat moment regelmatig werd gevraagd. Zij werkte mee aan vele concerten, te veel om op te noemen. Een hoogtepunt was haar optreden tijdens ons  50 jarig jubileumconcert  in 2008 in het Jheronimus Bosch Art Center, samen met Peter van Hoesel, Thea Vermeulen-Peek en Anneke’s man Hans Hageman. Een ander memorabel optreden was in 2006 tijdens een koorreis naar Parijs. Wij mochten daar in de Notre Dame een eucharistieviering muzikaal opluisteren. Anneke zong daar samen met soliste Roos van der Sanden én met ons koor het Pié Jesu van Andrew Lloyd Webber.  Een video registratie daarvan kunt u zien onder het tabblad “repertoire”.

Behalve de solistische medewerking aan ons koor heeft Anneke vele jaren het koor stemvorming gedoceerd.  Het oefenen van ademsteun, articulatie en dynamiek hebben er toe bijgedragen dat de muzikale kwaliteit van het koor duidelijk verbeterde.  Een van haar mooiste uitspraken over techniek van zingen was: adem komt uit je knieën en als je “Oooooh” moet zingen, zing dan alsof je iemand wil zoenen waar je niet bij kunt .

We hebben enorm veel van Anneke geleerd en dat zullen we nooit vergeten.  In het oefenrepertoire stond een eenvoudige tekst op een even eenvoudige melodie. Deze werd vrijwel elke repetitie gebruikt als inzingoefening. Bij ons bezoek aan Parijs zongen we het in de donkere avonduren aan dek van een rondvaartboot, en dan bij voorkeur tijdens het passeren van de vele bruggen. Nog nooit heeft dit melodietje zo mooi geklonken als toen.

We zullen nog vaak aan Anneke denken.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 gedachten over “In memoriam Anneke Hageman

 • Hans Moerman

  Beste Mensen,

  Triest om dit te moeten vernemen, had ook via een andere weg vernomen dat Anneke erg ziek was en niet lang meer te leven had.
  Ik heb haar destijds ook meegemaakt als een warme, en sympathieke persoonlijkheid, en tevens als een zeer bekwaam zang pedagoge.

  ‘k zal haar samen met jullie in herinnering proberen te houden.

  Mvg,

  Hans Moerman.

 • Elly van Veldhuizen Bericht auteur

  Beste koorleden Ook ik heb Anneke heel bijzonder gevonden
  Ze kwam bij me in de Grote kerk ‘. Thuis , zo voelde het voor ons beiden
  Altijd belangstellend , een warm persoon Al die jaren met Henk , Rein
  even de partituur doornemen !En dan er tegenaan met het mooie koor
  Mooie herinneringen blijven in gedachten voortbestaan ! Sterkte met het verlies
  Warme groet aan allen. Oud koster beheerder van de Grote Kerk
  Elly van Veldhuizen

 • Anne-Marie

  Anneke was een fijn mens met een heel apart gevoel voor humor, naast een professioneel talent voor het begeleiden in zangtechniek. Voor mij een inspiratiebron voor beter zingen en nóg meer van muziek houden. Bedankt daarvoor.
  Gecondoleerd en veel sterkte en steun met het verwerken van dit grote verlies. Anne-Marie Verhagen-van den Boogaard

 • Ria de Groot van Rooijen.

  Ik heb persoonlijk de repetities van Anneke heel bijzonder gevonden. Ze leerde ons hoe we de ademhaling moesten doen van uit je buik.
  Niet je keel dichtknijpen goed je mond open doen .
  Ik heb er veel aan gehad en pas dat toe.
  Moge zij rusten in vrede. De familie heel veel sterkte.

  • Anja Arts

   Ik hoorde vandaag dat Anneke is overleden. Wat een groot verdriet. Ik had jarenlang zangles van haar en zij introduceerde me vele jaren geleden bij het gemengd koor. Ik heb met zo veel plezier bij jullie gezongen. Anneke, zo optimistisch, zo veel humor, het klikte. Sterkte aan haar familie, haar kinderen en kleinkinderen en aan jullie allemaal.