Herdenking 53rd Welsh Division Memorial 3


Als oud-voorzitter van de Stichting October 1944 ’s-Hertogenbosch ben ik blij met de goede opkomst bij deze
herdenking van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch. Met uw deelname vanmorgen onderstreept u onze opvatting dat vrijheid zó waardevol is dat regelmatige aandacht hiervoor zeer op zijn plaats is. Anders gezegd: Herdenken is niet klaar na 79 jaar!

In goede samenwerking met de stad, met name Jan de Wit en het Gemengd Koor ’s-Hertogenbosch, hebben wij vanaf 1985 vele jaren succesvolle herdenkingen en vieringen opgezet. Nu onze stichting een stap terug heeft gezet, spreek ik het vertrouwen uit dat de stad en het onderwijs onze jeugd blijft betrekken bij het bewustwordingsproces van de waarde van vrijheid.

In oktober 2019, bij het prachtige 75-jarig lustrum van de bevrijding, mochten wij nog 4 bevrijders van Den Bosch ontvangen, namelijk Owen Butcher, Bruce Coombes, Alan King en Tony Pengelly. Inmiddels zijn zij allen overleden. Als laatste is Tony Pengelly, ook bekend als de ‘dansende’ bevrijder, ons vorig jaar oktober op 97-jarige leeftijd ontvallen.

Kort daarvoor, in augustus 2022, hadden Jan en ik nog een bezoek aan hem gebracht in Cardiff. Daarbij werden wij getroffen door zijn bescheidenheid en optimisme. Bovenal had Tony eerder diepe indruk gemaakt op de Bossche gemeenteraadsleden met zijn persoonlijk oorlogsverhaal dat hij ondanks zijn ziekte met kracht had overgebracht.

Terugkijkend naar zijn levensgevaarlijke oorlogservaringen wist hij deze ook te relativeren met zijn uitspraak: “Het draaide niet om dapperheid, maar om geluk” Nogmaals dank aan Tony, Owen, Bruce en Alan en al hun oude kameraden. Moge zij rusten in vrede.

Pierre Kisters.

 

Klik op de volgende link en u hoort én ziet een korte compilatie van de ceremonie.
Het was een uitdaging vanwege de weersomstandigheden.
https://www.youtube.com/watch?v=hZm6LmXYx9k.
Video gemaakt door Mathijs Sars, MIJB media.

De volgende link toont foto’s van onze fotograaf Gerard Monté:  Bevrijdingsdag ‘s-Hertogenbosch

 

Onderste foto’s: Ineke Sars.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 gedachten over “Herdenking 53rd Welsh Division Memorial