17 december, Grote Kerk, ’s-Hertogenbosch, Kerstconcert


Het kerstconcert werd dit jaar georganiseerd in samenwerking met de Harmonie Oude Post uit ’s-Hertogenbosch. Ondanks enkele late afzeggingen als gevolg van ziekte namen er ruim veertig zangers en zangeressen aan deel en de kerk was goed gevuld.

Tevoren leefde bij heel wat koorleden de vrees dat de harmonie het koor wel eens zou kunnen overstemmen, maar achteraf gezien viel dat reuze mee, op één uitzondering na. De regie van de uitvoering was voornamelijk in handen van de harmonie; de samenwerking was uitstekend.

 

Na de samenzang: ‘Wij komen tezamen’ zorgde de harmonie voor een stevige intro met ‘Van Oranje’ van Carl Wittrok. Daarna volgde het koor met ‘Only a little village’ , een gedragen, sympathiek stukje koorzang, waarin de sopranen klonken als de engelen boven Bethlehem.

De harmonie speelde het ‘Ave Maria’ van Giulio Caccini, waarbij de zangsolo op het laatste moment moest worden ingevuld door een klarinet. Het koor zong het al langer op het repertoire staande ‘Angels Carol’, een vrolijke traditionele Engelse kerstzang die bij de uitzonderlijk goede akoestiek van deze kerk bijzonder tot zijn recht kwam en waar het koor zelf kennelijk ook plezier aan beleefde.

De harmonie speelde 10 minuten lang stukken uit de rijke Poolse kersttraditie. Daarna nam het koor weer over met ‘Weihnacht – Stille Nacht’ van Max Welcher, een majestueus gezang volgens de beste Duitse tradities, vol overgave gezongen en waarbij het koor goed tot zijn recht kwam tegenover de sonore klanken van de harmonie.

 

Na de pauze was er weer samenzang en de harmonie bracht ‘Christmas Snow Songs’ in een arrangement van Peter Kleine Schaars. Daarna voltrok zich een minidrama met het nummer ‘He is Born’ van Dan Burges. Het koor werd hierin volslagen overstemd door de zware koperblazers en het slagwerk van de harmonie, waartegen het koor wanhopig trachtte overeind te blijven. Het daaropvolgende ‘This Child of Light’ van het koor was weer een ware verademing.

De harmonie nam weer over met “I dreamed a dream’ van Michel Claude Schönberg, ook weer bedoeld als vocaal stuk, maar in plaats daarvan met een verdienstelijke solopartij van Martijn van Duuren op Flügelhorn. Na de samenzang ‘Eer zij God in onze dagen’ sloot de harmonie met een vrolijke medley ‘Merry Christmas everyone’ en daarna ging het koor met het publiek volledig los met ‘Feliz Navidad’ in een arrangement van Sjef Ipskamp. Hieruit bleek des te meer, dat de aanwezigen de gezamenlijke inspanning van harmonie en koor echt op prijs hadden gesteld. Bij de huldiging van dirigenten en solisten releveerde voorzitter Inno van Riemsdijk van het Gemengd Koor ‘s-Hertogenbosch nog eens alle historische banden die er tussen de beide organisatoren van oudsher hebben bestaan.

 

Anton van der Lee

 

 

 

Klik op de volgende link voor de fotoreportage van Gerard Monté:    17-12-2023 kerstconcert

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.